FAQ

Wat kan ik concreet verwachten op een Sunday Assembly? 

Kort: een wetenschappelijke en/of inspirerende lezing, live-muziek van de de Ameezingband, comedy, stilte, een voorlezing, persoonlijke verhalen, gesprekken, vrijwilligerswerk & taart 

Lang: De presentatoren of andere organisatoren geven u zenuwachtig een hand. U kletst wat met andere bezoekers en stalt uw zelfgebakken taart uit. U zoekt een stoel & gaat er op zitten.e presentatoren blijken Ewout Jansen (cabaretier/iets onbegrijpelijks) of Lisa van Schijndel (kleinkunst/iets onbegrijpelijks) te zijn. Ze praten het programma persoonlijk aan elkaar, hebben soms last van humor & openen de bijeenkomst. Ze praten het programma persoonlijk aan elkaar en doen comedy. Ze introduceren het thema & vragen opeens of u wilt gaan staan. De Ameezingband begint een poplied te spelen; de teksten staan op het scherm. U wordt uitgenodigd mee te zingen. Een van ons (misschien bent u het wel zelf) introduceert een kort (boek)fragment dat raakt aan het thema & leest dit voor. Een schrijver, wetenschapper of een ervaringsdeskundige vertelt ongeveer 15 minuten iets waar de bijeenkomst inhoudelijk omheen is gezet. Zo sprak Sander Bais (hoogleraar / super opa) over ‘kantelpunten in de natuurwetenschap’ en de hippe Astrid Willems over ‘flexibiliteit’. Een bezoeker vertelt vervolgens iets over zijn eigen ervaring of indruk van het onderwerp. Er is 2 minuten stilte. Na dit moment van bezinning is er een moment van geld & gaat de pet rond, terwijl er vrolijk wordt gekletst of inhoudelijk wordt gepraat over het thema. U ziet een kleine indruk van het vrijwilligerswerk dat er deze maand is gedaan. Zo gingen we naar het bejaardentehuis, deden we aan guerilla-gardening of schreven we elkaar mooie brieven. U wordt subtiel aangemoedigd ook eens iets te doen. U zingt & danst op het laatste nummer. Vervolgens is er taart & getafel.

Wanneer is het? 

Elke laatste zondag van de maand Altijd om 11:00 uur. (10:30 uur gaan de deuren open). De bijeenkomst duurt officieel een uurtje, maar loopt meestal wat uit.

Waarom gebruiken jullie de term “atheïstenkerk”?

De term “atheïstenkerk” is iets dat snel is gaan rondzingen in de media. Het leek een korte en bondige manier om uit te leggen wat het is (en het heeft zeker geholpen PR te krijgen, die nodig was voor het van de grond krijgen van het project).  De vorm van de bijeenkomsten heeft soms wat weg van een niet-religieuze kerkdienst, maar daar hoeft niemand atheïstisch voor te zijn of te worden. De bijeenkomsten gaan bijvoorbeeld over de hersenen of over het heelal; maar niet over geloof of ongeloof. God staat bij onze bijeenkomsten niet op het menu, maar dat betekent niet dat het bezoek of de organisatie ongelovig is. Vergelijk het met een vegetarisch restaurant waar vleeseters welkom zijn.

Is Sunday Assembly alleen voor atheïsten?

Absoluut niet. In ons manifest staat dat we zelf niet doen aan bovennatuurlijk, maar we niet zeggen dat het verkeerd is om daar wel aan te doen. Een van de unieke dingen aan Sunday Assembly is dat we “radicaal inclusief” zijn, wat ons in staat stelt het leven samen te vieren ongeacht geloofsovertuiging.

Is Sunday Assembly iets voor mij?

Alleen jij kunt die vraag beantwoorden.  Vind je het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten? Zou je willen dat er een gemeenschap is van leuke mensen? Dan ja! Wil je graag een manier vinden om je ideeën over hoe slecht religie is te verspreiden? Wil je de wereld laten weten dat jij altijd gelijk hebt en alles en iedereen het mis heeft? Dan is Sunday Assembly waarschijnlijk niet iets voor jou.

Mogen we in Sunday Assembly anti-theïstisch zijn?

Er zijn zoveel gave aspecten aan het leven. Sterren, chocola, taart, liefde, dromen, tunnels, Griekse mythologie, om maar een paar dingen te noemen. Sunday Assembly gaat om de dingen die we allemaal kunnen delen. In feite praten we liever over de dingen waar we wel in geloven dan over de dingen waar we niet in geloven. Door een anti-theïstische houding aan te nemen, sluit je een hoop mensen uit die zichzelf niet als atheïst zien. Er bestaan talloze clubs speciaal voor die hard atheïsten. Dit is een bijeenkomst waar je je religieuze grootmoeder naar toe kan nemen. Publiek en organisatie bestaan niet uit ongelovigen. Het is iets waar we regelmatig vragen over krijgen, maar het is niet echt een thema voor ons. Het offeren van baby’s is tot nut toe geen onderdeel van de bijeenkomsten.

Kunnen we Sunday Assembly gebruiken als een middel om atheïstische/humanistische ideeën te bediscussiëren of presenteren?

Vraag jezelf af waarom je dat zou willen doen. Is het iets wat je ergens anders kunt doen? Zal het mensen vervreemden? Presenteert de spreker interessante ideeën of legt hij of zij uit waarom anderen het mis hebben en hij of zij gelijk? Opnieuw voelen dat er zoveel te vieren is in het leven of een tien minuten durend praatje over mindfulness of hoe je je huis voorziet van stroom met slechts een aardappel is veel meer Sunday Assembly dan een *gaap* uiteenzetting over atheïsme.

Hoeveel kost het?

We vragen geen entree. Er is gratis taart en soms is er ook gratis koffie. We houden wel  een collecte. Als u iets drinkt of eet in de locatie helpt u ons ook de kosten zo laag mogelijk te houden; omdat we proberen de locaties alleen wat omzet te beloven. Het project draait verder volledig op vrijwilligers

Waar gaat/ging het over? 

Het huidige (derde) seizoen gaat/ging over: “Thuis” met Jan van Hooff, “Goed Nieuws” met Ralf Bodelier, “Geluk” met Spencer Heijnen, “Doping” met Adam Cohen, “Focus” met Kasper van der Meulen, “Techniek” met Sander Bais, “Big data” met Youssef El Bouhassani

In het tweede seizoen ging het ondermeer over: “Kritiek” met Kasper C Jansen, “Muggenziften” met Bart Knols, “Ontcijferen” met Sanne Blauw, “Sterke Verhalen” met Daniel Schut,  “Het brein & neurobics” met Esther van Duin & Brankele Frank, “Muziekverhalen” met Leendert van der Valk, “Spanning in Biotechnologie” met Adam Cohen,  “Wereldburgerschap” met Isolde de Groot, “Kunstkijken” met Krispijn Plettenberg

In ons eerste seizoen ondermeer: “presteren” met Jeroen van Baar, “flexibiliteit” met Astrid Willems, “kantelpunten in de natuurwetenschap” met Sander Bais, “robotisering” met Pim Haselage, “mentale fitness” met Kasper van der Meulen, “improviseren” met Freek Zwanenberg & “verleiden” met Esther Popelier.

Wie organiseert de Sunday Assembly?

Vanuit Engeland is er een centrale organisatie geleid door de comedian Sanderson, die een format heeft neergelegd, advies geeft en uitwisselingen op gang brengt tussen de verschillende Assembly’s over de hele wereld. In Utrecht worden de activiteiten ondermeer georganiseerd door: Evelien Stougie,  Ewout Jansen, Lisa van Schijndel & Niek Ter Haag Lisa Verhaeghe de Naeyer, Elizabeth Schuringa & Ralph Delsasso. De Ameezingband bestaat (meestal) uit Lisa Verhaeghe de Naeyer, Joost Spanjerberg (bekend van A Brighter Light), Jasper van Bruchem, Freek Zwanenberg (Improv XL) De Sunday Assembly Utrecht staat onder het zakelijk toezicht van stichting Cultuurbord. Zie www.cultuurbord.nl.

Leave a Reply